Veel B2B dienstverleners weten leads via hun website te genereren – denk aan mensen die een contactformulier invullen of een whitepaper downloaden – maar zien vervolgens weinig daarvan terug in daadwerkelijke opdrachten. Herkenbaar? Dan is het tijd voor conversie-optimalisatie. In B2B is het traject van lead naar klant vaak langer en complexer dan in B2C. Je hebt te maken met multiple decision makers, hogere investeringen en grondigere overwegingen. Juist daarom moet je website niet alleen bezoekers aantrekken, maar ze ook strategisch begeleiden richting een samenwerking. In dit artikel leer je hoe je meer websiteleads kunt omzetten in betalende klanten, specifiek in de B2B-context van high-end diensten.
In B2B-marketing is inzicht in de klantreis cruciaal. Anders dan bij impulsieve B2C-aankopen, doorloopt een zakelijke prospect meerdere fasen: van bewustwording van een probleem, naar overweging van oplossingen, tot het vergelijken van aanbieders en uiteindelijk de beslissing. Bovendien zijn vaak meerdere personen betrokken bij de beslissing (inhoudelijk specialisten, managers, directie). Wat betekent dit voor je website?
Allereerst moet je beseffen dat B2B-klanten zich grondig informeren voordat ze met jou in zee gaan. Ze zoeken vakinhoudelijke info, bewijs van jouw expertise en antwoorden op hun vragen – en dat vaak voordat ze bereid zijn een verkoopgesprek aan te gaan. Uit onderzoek blijkt dat 62% van de B2B-kopers drie tot zeven contentitems (bijv. blogs, artikelen, cases) consumeert vóórdat ze met een salespersoon spreken. Met andere woorden: je website en online content spelen een enorme rol in de voorbereiding van de lead.
Zorg er daarom voor dat je website content biedt voor elke fase van de klantreis:
Door content op maat van de buyer’s journey te bieden, vang je de lead op elk moment op. Iemand die zich oriënteert krijgt nuttige kennis (waardoor jij autoriteit opbouwt), en iemand die bijna klaar is om te beslissen vindt overtuigende redenen en een uitnodiging om met jou te praten.
Naast content voor de verschillende fases, zijn er concrete UX- en design-technieken om de conversiekans te verhogen:
Elke stap die je makkelijker en aantrekkelijker maakt, verhoogt de kans dat een bezoeker converteert naar een lead. Meet je huidige conversiepercentages (bijv. percentage bezoekers dat een formulier invult) en experimenteer met verbeteringen via A/B-tests. Kleine tweaks – een andere knoptekst, een kortere pagina, een extra getuigenis – kunnen merkbaar effect hebben.
Heb je de lead binnen, dan begint het najagen van de daadwerkelijke deal. In B2B komt het zelden voor dat een lead meteen tekent nadat hij een formulier invult. Sterker nog, ongeveer 80% van nieuwe leads wordt nooit een betalende klant als je geen opvolging geeft. Het goede nieuws: bedrijven die goed zijn in lead nurturing genereren 50% meer sales-ready leads uit hetzelfde aantal prospects. Het loont dus om een nurturingtraject op te zetten.
Enkele tips om leads warm te houden en richting klant te bewegen:
Door actief te nurturen voorkom je dat leads doodbloeden na het eerste contact. Je begeleidt ze als het ware door het beslissingsproces heen. Gebruik CRM-software om bij te houden in welke fase elke lead zit en plan vervolgacties in. Blijf waarde toevoegen zonder opdringerig te worden – jij wilt hen helpen een beslissing te nemen, niet pushen.
Conversie-optimalisatie is een continu proces. Stel KPI’s op (zoals conversieratio van bezoeker-naar-lead, lead-naar-klant percentage, gemiddelde doorlooptijd van lead tot deal) en monitor deze in Google Analytics, je CRM en andere tools. Identificeer waar in de funnel uitval plaatsvindt: haken veel mensen al af op je landingspagina? Dan moet die scherper. Komen er genoeg leads binnen maar stranden ze in de opvolging? Dan moet je nurturingtraject onder de loep.
Gebruik tools als heatmaps en sessierecordings om te zien hoe bezoekers door je site navigeren. Dit kan inzichten geven – bijvoorbeeld als blijkt dat veel mensen de “Over ons” pagina bekijken voordat ze converteren, zorg dan dat daar een sterke CTA staat of voeg extra overtuigende info toe.
Plan periodieke A/B-tests: bijvoorbeeld twee varianten van een contactpagina of twee versies van een CTA-knop. Leer wat beter werkt en implementeer die verbeteringen site-wide. Optimaliseren betekent blijven finetunen.
Tot slot: vraag ook aan klanten waarom ze voor jou kozen en hoe hun ervaring was vanaf het eerste websitebezoek. Die feedback uit de praktijk is goud waard en kan je verrassen.
In B2B draait conversie-optimalisatie om het samenbrengen van marketing en sales via je website. Je website moet niet alleen informeren, maar ook converteren en vervolgens leads koesteren tot ze klant worden. Zie het als een traject: van de juiste content aanbieden tot voortreffelijke opvolging. Heb je het gevoel dat hier bij jouw organisatie nog winst te behalen valt? Neem dan contact met ons op voor een Conversie Quickscan. We kijken graag samen naar je huidige site en funnel, en adviseren hoe je meer waarde uit je bestaande traffic kunt halen – zodat je uiteindelijk meer betalende klanten overhoudt aan je online inspanningen.